Vegan Τούρτα σοκολάτας

Υλικά συνταγής

  • Για την βάση κέικ
  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο + επιπλέον για τα ταψάκια
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 460 γρ. γάλα σόγιας
  • 1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
  • 2 κ.γ. μηλόξιδο
  • 125 γρ. ηλιέλαιο
  • Για την γκανάς σοκολάτας
  • 150 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • 130 γρ. κρέμα καρύδας [*]
  • Για την “βουτυρόκρεμα”
  • 250 γρ. μαργαρίνη νηστίσιμη + λίγο ακόμα για το άλειμμα των ταψιών
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα σοκολάτας για το στόλισμα της τούρτας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την βάση κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με τη μαργαρίνη το εσωτερικό 2 στρογγυλών ταψιών διαμέτρου 20 εκ. και τα αλευρώνετε. Σε βαθύ μπολ ανακατεύετε με σπάτουλα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κακάο.
  2. Βάζετε το γάλα σόγιας σε βαθύ μπολ. Σε ένα μικρό φλιτζάνι βάζετε τον στιγμιαίο καφέ, ρίχνετε λίγο από το γάλα σόγιας και ανακατεύετε να διαλυθεί. Έπειτα αδειάζετε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα σόγιας, ανακατεύετε καλά με το σύρμα και προσθέτετε το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύετε.
  3. Αδειάζετε το μείγμα υγρών σταδιακά στο μείγμα των στερεών ανακατεύοντας και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 1 λ, ίσα ίσα να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Μοιράζετε τη ζύμη στα δύο ταψάκια και τα χτυπάτε ελαφρά στον πάγκο, να φύγει τυχόν αέρας.
  4. Ψήνετε για περίπου 30 λ. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα, βυθίζετε στο κέντρο ενός κέικ ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνετε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζετε. Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε μέσα στα ταψάκια για 10 λ. Μετά τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
  5. Για την γκανάς σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα καρύδας μέχρι να κοχλάσει. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως και έχετε ένα λείο μείγμα. Την αφήνετε στο ψυγείο για 10-15 λ, μέχρι να πήξει.
  6. Για την “βουτυρόκρεμα”: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μαργαρίνη και τη χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, τις βανιλίνες, την άχνη, το κακάο και τέλος τη λιωμένη σοκολάτα. Μόλις ενσωματωθούν την βάζετε στο ψυγείο για περίπου 10 λ, μέχρι να σφίξει.
  7. Για την συναρμολόγηση: Στο κέντρο μιας πιατέλας βάζετε 1 κ.γ. από τη βουτυρόκρεμα και επάνω τοποθετείτε το ένα κέικ (η «βουτυρόκρεμα» θα βοηθήσει να κολλήσει το κέικ). Βγάζετε την γκανάς από το ψυγείο, την ανακατεύετε ελαφρώς να μαλακώσει και με μια σπάτουλα την απλώνετε στην επιφάνεια του κέικ, αφήνοντας περίπου 1 εκ. κενό περιφερειακά.
  8. Στο μέρος του κέικ που αφήσατε ακάλυπτο απλώνετε «βουτυρόκρεμα» με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι. Έπειτα απλώνετε «βουτυρόκρεμα» και πάνω από τη στρώση της γκανάς. Καλύπτετε με το δεύτερο κέικ, πιέζοντάς το ελαφρώς προς τα κάτω, να κολλήσει.
  9. Με μια σπάτουλα καλύπτετε την επιφάνεια του κέικ και όλα τα πλαϊνά της τούρτας με «βουτυρόκρεμα» και την βάζετε στο ψυγείο για 10 λ. Μετά καλύπτετε τα πλαϊνά και την επιφάνειά της με τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα και σερβίρετε.

Πηγή