Πορτοκαλόπιτα εύκολη

Υλικά συνταγής

  • Για την πορτοκαλόπιτα
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
  • 220 γρ. (1 κούπα) σπορέλαιο
  • 5 γρ. (1 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. (1 κ.γ.) μαγειρική σόδα
  • 3 πορτοκαλιών το ξύσμα
  • 250 γρ. (1 κούπα) φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
  • 130 γρ. (1/2 κούπα) γιαούρτι
  • Για το σιρόπι
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 470 γρ. (2 κούπες) νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 4

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με την παρασκευή του σιροπιού ως εξής: Σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε την ζάχαρη, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και το πορτοκάλι και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λ από την ώρα βρασμού. Μετά αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Για την πορτοκαλόπιτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 90 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνετε ακανόνιστα το φύλλο κρούστας και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ ή έως ότου ξεραθεί, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Το ξεφουρνίζετε και δυναμώνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και με έναν αυγοδάρτη τα ομογενοποιείτε καλά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε την πορτοκαλάδα, το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Θρυμματίζετε με τα χέρια σας το ψημένο φύλλο κρούστας το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύετε πολύ καλά με κουτάλι να ενσωματωθεί ισομερώς.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρέξ 30×25 εκ. και ψήνετε το γλυκό σας για 40-45 λ ή έως ότου έχετε μια χρυσαφένια επιφάνεια και στο κέντρο είναι ψημένο. Κάντε το πείραμα βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο της πορτοκαλόπιτας και αν αυτό βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη. 
  6. Τη βγάζετε από το φούρνο και αμέσως με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράσσετε σε μερίδες μέχρι κάτω, έτσι ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι. Σιροπιάζετε καυτή την πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και κρυώσει καλά και την σερβίρετε με παγωτό βανίλια, καϊμάκι ή άλλο επιλογής σας!

Πηγή