Υλικά συνταγής
- Για το κέικ
- 4 αυγά
- 350 γρ. ζάχαρη
- 300 ml σπορέλαιο + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας
- 300 ml χυμό μανταρινιού
- 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα φόρμας
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανιλίνες
- 2 μανταρινιών το ξύσμα
- Για τη γκανάς επικάλυψης (προαιρετικά)
- 100 γρ. κουβερτούρα ημίγλυκη, ψιλοκομμένη (κατά προτίμηση Nestle Dessert που λιώνει εύκολα ή άλλη επιλογής σας)
- 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, την αλευρώνετε φροντίζοντας να καλυφθεί καλά με το αλεύρι, την αναποδογυρίζετε και τη χτυπάτε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Την αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε το σπορέλαιο και το χυμό μανταρινιών και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο να ενσωματωθούν.
- Στη συνέχεια, κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα λίγο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες, χτυπάτε να ενσωματωθούν, κοσκινίζετε και όλο το υπόλοιπο αλεύρι και τα συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος ρίχνετε και το ξύσμα μανταρινιού και χτυπάτε για λίγα δεύτερα επιπλέον.
- Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας στο καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά και ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο και το μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
- Για την επικάλυψη: Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράσει την αποσύρετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Την αφήνετε για 1 λ και μετά ανακατεύετε μέχρι να ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε στην επιφάνειά του τη γκανάς σοκολάτας. Πασπαλίζετε, προαιρετικά, με τρούφα σοκολάτας και σερβίρετε.