Υλικά συνταγής
- Για τη πίτα
- 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
- 3 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 125 ml σπορέλαιο
- 250 γρ. γάλα πλήρες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Για το σιρόπι
- 250 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. μέλι
- 1/2 λεμονιού το χυμό
- 2 βανιλίνες
- Για γαρνίρισμα
- φιλέ αμυγδάλου και κερασάκια γλασέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Μετά τα βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύετε διαρκώς για να διαλυθεί η ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση.
- Μετά σταματάτε το ανακάτεμα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5 λ από την ώρα που άρχισαν να κοχλάζουν. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, το χυμό και τις βανιλίνες και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να το χρειαστείτε.
- Για τη πίτα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με αυγοδάρτη. Μετά προσθέτετε το σπορέλαιο, το γάλα, το γιαούρτι και το μπέικιν και συνεχίζετε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχετε ένα λείο ομογενοποιημένο μείγμα.
- Κόβετε τα φύλλα στη μέση και μετά τα παίρνετε ένα ένα και τα κάνετε αφράτα μπαλάκια χωρίς να τα πατάτε (δείτε στο βίντεο τη διαδιακασία) . Τα τοποθετείτε σε ταψί 26 εκ. στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το ένα “κολλητά” δίπλα στο άλλο φροντίζοντας να καλύψετε όλη τη βάση του ταψιού.
- Με μια μεγάλη κουτάλα, περιχύνετε ομοιόμορφα τα φύλλα με το μείγμα αυγών και την αφήνετε για 10 λ περίπου να απορροφήσει το μείγμα. Μετά ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά και τα επάνω και κάτω φύλλα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας.
- Για το σιρόπιασμα και το γαρνίρισμα: Ξεφουρνίζετε τη πίτα σας και αμέσως, όσο είναι καυτή, τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και μετά τη γαρνίρετε προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και κερασάκια γλασέ πριν τη σερβίρετε.