Υλικά συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
- μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 28 εκ. περίπου) το πασπαλίζετε με αλεύρι, το “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη φανουρόπιτα εκτός από το αλεύρι (και φυσικά τη ζάχαρη άχνη) και τα ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη ή με το μίξερ σε μικρή ταχύτητα. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας ή χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα ζύμης.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε με μια σπάτουλα την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή.
- Βγάζετε τη φανουρόπιτά σας από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αφού τη “διαβάσει” ο ιερέας τη κόβετε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε πασπαλίζοντάς τη, προαιρετικά, με περισσότερη ζάχαρη άχνη.