Ραβανί Βέροιας

Υλικά συνταγής

  • Για το ραβανί
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 μεγάλα αυγά 
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Για το σιρόπι
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 ml νερό
  • 3-4 φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το ραβανί: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να ασπρίζει το μείγμα. Μετά προσθέτετε το γιαούρτι, ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα των αυγών και ανακατεύετε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.
  3. Λαδώνετε ένα ταψί 30 εκ., ρίχνετε μέσα το μείγμα και το αφήνετε για 30 λ στην άκρη προτού το ψήσετε. Στη συνέχεια το ψήνετε για 45 λ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  4. Για το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 4-5 λ, από την ώρα βρασμού, και το αφήνετε να κρυώνει. Όταν βγάλετε το ραβανί από τον φούρνο το σιροπιάζετε κουταλιά-κουταλιά. Αφήνετε το γλυκό σας για τουλάχιστον 2-3 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρετε. 

Πηγή