Χαλβάς σιμιγδαλένιος νηστίσιμος με πορτοκάλι και σοκολάτα

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τον χαλβά
  • 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό + το ξύσμα
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίγαλλο, τριμμένο
  • 100 γρ. κράνμπερις [*]
  • 60 γρ. φιλέ αμυγδάλου
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Βάζετε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζετε μέσα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λ περίπου από την ώρα βρασμού. Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τον χαλβά: Στη συνέχεια βάζετε μια δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το ηλιέλαιο και μετά το σιμιγδάλι και τα καβουρδίζετε, ανακατεύοντας πολύ συχνά για 15 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί-καστανό χρώμα.
  3. Μετά αρχίζετε να αδειάζετε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει. Μετά ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιών συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα κράνμπερις, το αμύγδαλο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύετε ώστε να πάνε παντού.
  4. Παίρνετε φόρμα για κέικ 20 εκ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφετε με ελαιόλαδο. Αδειάζετε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάτε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
  5. Αφήνετε το χαλβά στην άκρη για 2,5-3 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως. Προσοχή, μην τον ξεφορμάρετε τον χαλβά σας αν δεν κρυώσει τελείως και σφίξει γιατί δεν θα κρατήσει τη φόρμα του και θα διαλυθεί. 
  6. Για το σερβίρισμα με λιωμένη κουβερτούρα: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί, πάνω σε νερό που πρέπει να σιγοβράζει, με προσοχή να μην ακουμπά το νερό στο μπολ με τη σοκολάτα γιατί θα καεί. Ανακατεύετε πάντα τη σοκολάτα με μαρίζ μέχρι να λιώσει καλά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν τυχόν κομματάκια σοκολάτας που δεν έχουν λιώσει. 
  7. Την κουβερτούρα την λιώνετε εφ” όσον ο χαλβάς έχει κρυώσει καλά. Τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τον περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα, τον κόβετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

[*][*]Πηγή