Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 6 αυγά (χωριστά ασπράδια και κρόκοι)
- 1 κοφτό κ.γ. ξύδι
- 60 γρ. κακάο σκόνη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 360 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- 125 ml σπορέλαιο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας/maltesers:
- 500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. σκόνη σοκολάτας
- 2-3 κ.σ. γάλα
- 5 συσκευασίες meltesers των 135 γρ. η μια
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις ή 160 C στον αέρα. Λαδώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου βάσης 23-24 εκ. και βάθους 10 εκ.
- Για το κέικ: Βάζετε σε μπολ τα ασπράδια αυγών και το ξύδι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο, μεγάλο μπολ βάζετε τους κρόκους αυγών, 190 ml νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέϊκ, σταδιακά, και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο σοκολατένιο μείγμα. Αφήνετε το μίξερ.
- Ρίχνετε σταδιακά, λίγη λίγη, τη μαρέγκα στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις με μια μαρίζ, κυκλικά από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε μια αφράτη ζύμη.
- Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ [κάντε το πείραμα, να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι ή καλαμάκι για σουβλάκι]. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μετά τοποθετείτε το κέικ σε μια πιατέλα 3-4 εκ. μεγαλύτερη από το κέϊκ.
- Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας /maltesers: Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη βουτυρόκρεμα, εκτός από τα maltesers, και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε μια κρεμώδη και αφράτη κρέμα. Αν είναι σφιχτή η κρέμα προσθέστε 1 ακόμα κ.σ. γάλα και χτυπήστε λίγο ακόμα.
- Αλείφετε με τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα με μια σπάτουλα, το κέικ ξεκινώντας από κάτω προς τη κορυφή. Στρώστε στη βάση περιμετρικά βουτυρόκρεμα και στερεώνετε maltesers. Συνεχίζετε με μια άλλη στρώση περιμετρικά πάνω από τη προηγούμενη και στρώνετε maltesers. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να φτάσετε στη κορυφή, με κυκλικές στρώσεις βουτυρόκρεμας-maltesers μέχρι να καλυφθεί όλο το κέικ.