Πανεύκολη Λεμονόπιτα σιροπιαστή

Υλικά συνταγής

  • Για τη λεμονόπιτα:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (Χρυσή Ζύμη)
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο για έλειμμα των φύλλων
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 λεμονιών το χυμό και το ξύσμα
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας
  • Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό
  • 2 λεμονιών το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη λεμονόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα μεγάλο πυρέξ με λίγο από το βούτυρο της συνταγής.
  2. Αλείφετε ένα φύλλο κρούστας με λίγο βούτυρο, το σουρώνετε σφιχτά και το τοποθετείτε σουρωμένο στην άκρη της βάσης του πυρέξ. Επαναλαμβάνετε τη διαδιακασία ακουμπώντας τα φύλλα σουρωμένα στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση. Ψήνετε τα φύλλα στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σε βαθύ μπολ βάζετε τα αυγά και τα χτυπάτε με τον αυγογδάρτη. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το χυμό και ξύσμα λεμονιών και τα χτυπάτε όλα μαζί με τον αυγογδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν. Περιχύνετε με το μείγμα τα ψημένα φύλλα και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
  4. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθεί η λεμονόπιτα, σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιών και τα βράζετε για 5-7 λ περίπου ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να χλιαρίνει. 
  5. Βγάζετε τη λεμονόπιτα από το φούρνο και τη περιχύνετε όπως είναι καυτή με το χλιαρό σιρόπι. Την αφήνετε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, τη κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι.

Πηγή