Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 ml κονιάκ
  • 1 πορτοκαλιού το χυμό + το ξύσμα
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • 700 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. μέλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας
  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σιγοβράζετε για 4-5 λ. Μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρετε την κατσαρόλα, ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και αφήνετε το σιρόπι σας στην άκρη να κρυώσει καλά.
  2. Για την ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αδειάζετε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρύδια, και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
  3. Μετά ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύετε με τα χέρια σας, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ανακατέψετε πάρα πολύ, γιατί το μείγμα θα “βγάλει” τα λάδια του.
  4. Στη συνέχεια πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 30γρ. το καθένα και τα τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Μετά κάνετε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να ψηθούν πιο γρήγορα τα μελομακάρονα και για να απορροφήσουν πιο γρήγορα το σιρόπι.
  5. Ψήνετε τα μελομακάρονά σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λ. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνετε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνετε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
  6. Μετά με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα μελομακάρονα από το σιρόπι τα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος και αν δεν θέλετε να τα καλύψετε με σοκολάτα τα πασπαλίζετε αμέσως με τριμμένα καρύδια και προαιρετικά με λίγο μέλι και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρετε.
  7. Για την επικάλυψη σοκολάτας: Τοποθετείτε ένα κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και μετά ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, την αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και λιώσει τελείως η σοκολάτα. Αφήνετε στην άκρη για 1-2 λ να κρυώσει.
  8. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάτε τα μελομακάρονα στο κατσαρόλι με τη σοκολάτα έτσι ώστε να καλυφθούν παντού και τα τινάζετε ελαφρώς να να φύγει η περίσσεια σοκολάτα. Τα μεταφέρετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πασπαλίζετε προαιρετικά από πάνω λίγο τριμμένο καρύδι και τα αφήνετε μέχρι να σφίξει η σοκολάτα πριν τα σερβίρετε.

Πηγή