Κορμός με σοκολάτα και φουντούκια

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τη μπισκοτένια βάση
  • 175 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 4 τεμ. κρόκοι αυγών
  • 4 τεμ. ασπράδια αυγών
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • Για τη κρέμα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά κρύα από το ψυγείο
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 170 γρ. φουντούκια ανάλατα, αλεσμένα σε σκόνη + μερικά ακόμα για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ. κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μπισκοτένια βάση: Τεμαχίζετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί, φροντίζοντας το μπολ με τη σοκολάτα να μην ακουμπά στο νερό της κατσαρόλας που πρέπει να σιγοβράζει, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. 
  2. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και το κορν φλάουρ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε άλλο μπολ και αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά τον κάδο χτυπάτε σε αυτόν τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με πολύ απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Στρώνετε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνετε επάνω το έτοιμο μείγμα πέρα-πέρα, σε όλη την επιφάνειά του, έτσι ώστε να έχει λεπτό πάχος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λ. Δεν πρέπει να παραψηθεί και ξεραθεί ώστε να λιώνει στο στόμα. Αφήνετε τη βάση να κρυώσει για μισή ώρα, μετά την αναποδογυρίζετε πάνω σε μια λαδόκολλα και αφαιρείτε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία την ψήσατε.
  5. Για τη κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, τη σκόνη φουντουκιού και το κονιάκ μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Κόβετε τη βάση σε τρεις μακρόστενες λωρίδες. Βάζετε τη μια σε μια πιατέλα και απλώνετε επάνω της λίγη σαντιγί. Σκεπάζετε με τη δεύτερη λωρίδα, συνεχίζετε με σαντιγί και βάζετε και την τρίτη λωρίδα από τη βάση. Στο τέλος απλώνετε στην επιφάνεια και τα πλαϊνά την υπόλοιπη σαντιγί, δίνοντάς της όσο το δυνατόν πιο πομπέ σχήμα [*] και αφήνετε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη και λίγα τριμμένα φουντούκια.

[*][*]Πηγή