Κέικ φράουλας με άρωμα λεμονιού και γκανάζ λευκής σοκολάτας (Video)

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 250 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες σε πουρέ
  • 1/2 φλ. τσαγιού (113 γρ.) βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού (110 γρ.) σπορέλαιο
  • 1 ½ φλ. τσαγιού (300 γρ.) ζάχαρη
  • αυγά
  • κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • φλ. τσαγιού (375 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • κ.γ. αλάτι
  • φλ. τσαγιού (240 γρ.) γάλα πλήρες + 2 κοφτές κ.σ. γιαούρτι
  • κόκκινο χρώμα τροφίμων (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φράουλες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
  • κ.σ. αλεύρι για να πασπαλίσετε τις φράουλες
  • Για τη γκανάζ λευκής σοκολάτας
  • 160 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλ. τσαγιού (80 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • Για τη διακόσμηση
  • φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αναμιγνύετε πλήρως το γάλα με το γιαούρτι και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λ πριν το χρησιμοποιήσετε. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και πασπαλίζετε πολύ καλά με αλεύρι μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση 25 εκ. Την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το κέικ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα. Το αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε τα 250 γρ. φράουλες σε ένα μπλέντερ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ. 
  3. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το σπορέλαιο και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα αφράτο ομογενοποιημένο κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ ρίχνετε τα αυγά ένα ένα, φροντίζοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Μειώνετε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και χτυπώντας το μείγμα προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ το μείγμα γάλακτος-γιαουρτιού μαζί με τον πουρέ φράουλας και το μείγμα αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν το προτιμήσετε. 
  5. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε τα 200 γρ. φράουλες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια, τις πασπαλίζετε με τη 1 κ.σ. αλεύρι και τις ανακατεύετε με σπάτουλα. Τις ρίχνετε μέσα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύετε απαλά με τη σπάτουλα να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
  6. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στην έτοιμη φόρμα, ισιώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 60-70 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή.
  7. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε μέσα στη φόρμα πάνω σε σχάρα, για 15 λ περίπου, να κρυώσει ελαφρώς και μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  8. Για τη γκανάζ λευκής σοκολάτας: Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ, προσθέτετε και τη κρέμα γάλακτος και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά και φροντίζοντας το νερό της κατσαρόλας που θα πρέπει να σιγοβράζει να μην ακουμπά στο μπολ με τη σοκολάτα. 
  9. Όταν λιώσει τελείως η σοκολάτα, την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε την γκανάζ να κρυώσει και πήξει ελαφρώς πριν γλασάρετε το κέικ.
  10. Μετά περιχύνετε το κέικ με τη γκανάζ (δείτε το βίντεο) και βάζετε το κέικ σας στο ψυγείο να δέσει ελαφρώς η γκανάζ. Πριν το σερβίρετε το διακοσμείτε με φράουλες κομμένες στη μέση και σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή