Κέικ με ταχίνι νηστίσιμο

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. ταχίνι με κακάο
  • 220 γρ. ζάχαρη καστανή
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ¾ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα πορτοκαλιού ή το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • ζάχαρη άχνη με κανέλα ή κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20-22 εκ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με τη κανέλα και το γαρίφαλο και τα αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε στο μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη για 2-3 λ. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το εκχύλισμα ή το ξύσμα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά μείγμα αλευριού και χτυπάτε για πολύ λίγο. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σταματάτε αμέσως τη λειτουργία του μίξερ.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι και το ψήνετε στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50 λ περίπου ή μέχρι που να βγεί καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με κακάο ή με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Πηγή