Δίπλες το γλυκό των ΧριστουγέννωνΚαλά Χριστούγεννα

Υλικά συνταγής

  • Για τις δίπλες:
  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 αυγά και 4 κροκάδια
  • 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λάδι
  • ξύσμα λεμονιού
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • καρύδια ψιλοκομμένα και κανέλα για πασπάλισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις δίπλες: Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και το μπέϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύετε. Χτυπάτε τα αυγά, τα κροκάδια, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού. 
  2. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ζυμώνετε τη ζύμη με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο” του μίξερ μέχρι να έχετε μια αφράτη, εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  3. Ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβετε σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενες λωρίδες με οδοντωτό ροδελάκι. Τηγανίζετε τις δίπλες σε μπόλικο ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-1,5 λ ή μέχρι να “ξανθίνουν”. Βγάζετε τις δίπλες με σουρωτή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να “τραβήξει” το πολύ λάδι.
  4. Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 5λ (αφαιρείτε τον αφρό). Βουτάτε μέσα τις δίπλες για 5-7 δευτερόλεπτα, τις αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα, τις στραγγίζετε πάνω από τη κατσαρόλα και τις αφήνετε σε στρωμένη με καρυδόψυχα και κανέλα πιατέλα. Τις περιχύνετε με μείγμα καρυδόψυχας-κανέλας από πάνω. Απολαύστε τες.

Πηγή