Αφράτο κέικ σοκολάτας με επικάλυψη σοκολατένιας κρέμας (Video)

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ σοκολάτας:
  • 1 ½ φλ. τσαγιού (195 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού (200 γρ.) ψιλή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού (25 γρ.) κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλ. τσαγιού (75 γρ.) βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού (240 ml) ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή ξύδι)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη σοκολατένια κρέμα επικάλυψης:
  • 160 γρ. ημίγλυκη, μαύρη σοκολάτα κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
  • 3/4 φλ. τσαγιού (180 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης, 35-36% λιπαρά
  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ σοκολάτας: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε (ή στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση και τα τοιχώματα) ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ. 
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά, τη ζάχαρη τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Ρίχνετε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο, το νερό, και το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας (μέσα στο νερό) και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  3. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, χτυπάτε το ταψάκι 2-3 φορές στο πάγκο σας να ισιώσει η επιφάνειά του και ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό και ξερό. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  4. Για τη σοκολατένια κρέμα επικάλυψης: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας μαζί με τη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε μια λεία, ρευστή σοκολατένια κρέμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  5. Ρίχνετε πάνω από το κρύο πλέον κέικ τη σοκολατένια κρέμα, ανακινείτε το ταψί να απλωθεί ισομερώς και αφήνετε το γλυκό σας σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σφίξει και σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρετε, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Πηγή